Седмицата започва с температури, на места близки до 20 градуса, но ще завърши с рязко застудяване и минимални стойности около и по-ниски от минус 10 градуса, т.е разликата между най-високите температури в началото на седмицата и най-ниските в края и ще бъде около и дори над 30 градуса.

Днес ще бъде предимно облачно, но топло и ветровито. Дневните температури в по-голямата част от страната ще бъдат от 14 до около 19 градуса, по-ниски, до около 8-10 в северозападните райони. В източните и планински части ще духа силен и бурен вятър от юг  и югозапад.

В Южна България на места ще превали дъжд, възможно е и да прегърми.

През нощта облачността временно ще намалее до незначителна. Ще остане ветровито. Минималните температури ще са от 2 до 8 градуса, в източните райони до около 10. Топло ще остане и през деня, с максимални температури от 13 до 18 градуса. След обяд над западните райони облачността ще се увеличава и вплътнява и там на места ще превали дъжд.

В сряда ще остане топло, с температури от 5 до 10 градуса сутрин и от 14 до 19 след обяд. Облачността ще бъде променлива, почти без валежи.

Промяната на времето започва в  четвъртък. Температурите все още ще бъдат високи, почти без промяна в сравнение с тези от сряда, но вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне мощно нахлуване на арктичен въздух, чийто произход е от района на леденото Карско море  и Северен Урал. 

Ще бъде облачно, на места главно в около планините ще превалява дъжд.

В петък ни очаква съвсем различно време от това, с което свикнахме през по-голямата част от зимата до момента.

Минималните температури ще са от минус 10 до минус 4, само  на югоизток все още до около нулата.

Дневните стойности ще останат отрицателни в голяма част от страната и ще бъдат от минус 5 до нула, само на юг все още до около 2-3 градуса. Ще духа силен и бурен западен вятър, който ще усилва усещането за студ.

При този процес до края на седмицата в нашата страна валежите ще бъдат съвсем малко или ще липсват. Слаб сняг и тънка нова снежна покривка ще има предимно по наветрените части на планините и в някои западни и югозападни райони.

Студено и много ветровито ще остане в събота.

Минималните температури ще са от минус 11 до минус 4, а дневните - отрицателни в голяма част от страната, от минус 5 до нула градуса.

Без съществена промяна ще остане и в неделя и в началото на следващата седмица. Не си правете планове за планински туризъм: времето през уикенда в планините ще бъде опасно.

В неделя температурите ще са от минус 11 до минус 5, на юг до около минус 3, а дневните - от минус 5 до нула.

На места на югозапад и юг ще превали слаб сняг. Студеното време ще се задържи и в началото на следващата седмица.