По-влажно от обичайното лято с повишен риск от наводнения и по-малко пожари, които не могат да бъдат изключени напълно, очаква Австралия, предаде ДПА, позовавайки се на сезонната прогноза на Бюрото по метеорология.

През септември бюрото обяви, че страната преживява събитието Ла Ниня, което се очаква да намали сезона на пожарите и да продължи до есента.

"Климатичната ни перспектива е противоположна на тази, която имахме миналата година в Австралия. Това лято в Нов Южен Уелс, Виктория и Куинсланд се очакват валежи над средните, което означава, че сме изправени пред повишен риск от повсеместни наводнения", казва Андрю Уоткинс от Бюрото по метеорология.

В "Черното лято" на 2019-2020 г. сезонът на горските пожари, последвал една от най-горещите и сухи години в Австралия, беше безпрецедентен по своите мащаб и щети. Огнената стихия отне живота на 33 души, над 3000 домове бяха унищожени и 24 милиона хектара изгоряха в южната и източната части на страната.

Уоткинс отбелязва, че рискът от горски пожари не е толкова висок, колкото миналото лято, но въпреки това възникването им не може да бъде изключено напълно.

"Югоизточна Австралия е един от най-застрашените от пожари региони в света. Дори кратките периоди на горещо и сухо време увеличават риска от пожар през лятото", казва експертът.

Андрю Уоткинс също така предупреждава обществеността да се подготви, тъй като в щата Нов Южен Уелс се очаква уикенд с екстремни горещини, като на места температурите вероятно ще надвишат 40 градуса Целзий.

Очаква се също тропическите циклони леко да се увеличат в Северна Австралия. Средно страната се "сблъсква" с девет до 11 тропически циклона всяка година.

"Въпреки че последните три седмици бяха сухи на много места в страната, отчасти поради неблагоприятни тропически метеорологични модели, това не е сигнал за отслабването на Ла Ниня", казва Уоткинс.

Очаква се феноменът да окаже влияние и върху Големия бариерен риф, като перспективата за най-голямата коралова система в света е "смесена".

"Докато циклоните могат да навредят на кораловите рифове, а в резултат на наводненията замърсителите да се излеят в морските води, увеличените количества дъжд и свързаната с тях облачна покривка могат да осигурят засенчване над рифа и охлаждане на водата", обясняват учени от Морския парк на Големия бариерен риф