Топлинните вълни в стил "Луцифер" от близо 50 градуса ще се случват средно на всеки три години в Европа, съобщава изследване на метеорологичните служби на Великобритания (МЕТ Офис), пише сайтът Карбон брийф.

Понастоящем горещите вълни от близо 50°C вероятно ще ударят Европа веднъж на всеки три години и биха могли да се превърнат в ежегодно събитие, ако не се предприемат действия за смекчаване на изменението на климата, пише и вестник Индипендънт.

Това сочи анализ на британската метеорологична служба.

Материалът продължава: "Лятото на 2021 г. беше най-горещото в Европа в историята, със средна лятна температура от 20,6C, почти 1C по-висока от средната за 1991-2020 г. - ниво, което би било "невъзможно без изменение на климата, предизвикано от човека"

Изданието продължава:

"През август, по време на тазгодишния рекорден горещ период, който стана известен като горещата вълна "Луцифер", нов европейски температурен рекорд от 48,8C беше поставен в Сиракуза, Сицилия.

Това надмина предишния европейски връх от 48°C, регистриран в Атина през 1977 г., и се очаква да се случва само веднъж на 10 000 години при липса на изменение на климата, сочи материалът на Метофис.

Проф. Питър Стот - автор на анализа от метеослужбата споделя пред Independent:

"Опасното изменение на климата вече е с нас... Ако погледнете 48,8C в Европа и 49,6C в Канада и какво идва с това - пожари, въздействието върху здравето на хората , селско стопанство. при това сега сме само малко над 1C от старта на глобалното затопляне. С по-нататъшно затопляне нещата сам,о ще се влошават."

Междувременно д-р Никос Кристидис, също от Met Office, споделя пред Гардиън, че тези резултати "вече не са изненадващи".

Друг учен - проф. Петери Таалс, ръководител на Световната метеорологична организация - добавя, че "екстремните събития са новата норма".

ИЗБРАНО