Циклон, който се придвижва през Арабско море към крайбрежния индийски град Мумбай, увеличава силата си, съобщиха метеоролози, цитирани от Би Би Си.

Бурята Нисарга, която се приближава от югозапад, ще бъде първият мощен циклон, връхлетял града от 1891 г.

Десетки хиляди души вече са евакуирани към по-високи части от сушата.

С население от 20 млн. души Мумбай е най-многолюдният град и финансова столица на Индия, който вече пострада тежко от коронавируса.

Днес рано сутринта местно време индийското метеорологично бюро съобщи, че циклонът е на 215 км от Мумбай и се превръща в "силна буря", която се движи с около 13 км/ч.

Очаква се циклонът да премине през Мумбай от щата Махаращра и град Сурат в щата Гуджарат, в сряда следобед.

Циклон Нисарга се присъединява към коронавирусната криза в Индия, която се отразява особено на Махараштра, най-силно засегнатият индийски щат от COVID-19 с около 70 000 потвърдени случая и 2362 смъртни случая, от почти 200 000 заразени и 5 598 общи смъртни случаи в тази страна с 1300 милиона жители.

Гуджарат от своя страна със 17 200 заразени с коронавирус и хиляда смъртни случаи е четвъртият щат с най-много болни и животи, загубени поради заразната болест.

Климатичните бедствия представляват ново предизвикателство за Индия в борбата срещу разпространението на болестта, което усложнява прилагането на мерки за дистанциране, което изисква евакуация на големи площи.

Преди по-малко от две седмици циклонът Амфан удари Бенгалския залив, оставяйки над сто мъртви и сериозни материални щети в Индия и Бангладеш, катастрофа, която индийските власти считат дори за "по-лоша" от въздействието на пандемията.

Тази седмица в Индия нахлуха и мусонните дъждове, интензивен период на валежи, който, макар и основен за селското стопанство, като цяло причинява сериозни щети и те оставят стотици жертви поради свлачища и наводнения.