Мощна буря, разразила се в коледната вечер в източната част на Австралия, взе жертва и остави около 120 000 жилища без електричество, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

59-годишната жена е станала жертва на паднало дърво, съборено от поривите на вятъра в градския район Голд коуст, съобщи Джей Нютон от службата за спешна помощ. "Беше като зона на бедствие, имаше дървета по целия път", добави той пред медиите.

Бурята извади от строя електропроводите в района на Бризбейн, регионалната столица на щата Куинсленд, съобщи местното енергийно дружество "Енергекс", според което са причинени "катастрофални и широко разпространени щети с мащабите на циклон".

"Повече от 800 електропровода са извън строя, 120 000 клиенти са без електричество, възстановяването на услугата ще отнеме дни", написа компанията в "Екс".

Австралийската метеорологична служба прогнозира днес нови гръмотевични бури с поривисти ветрове, градушка и обилни валежи. Издадено е предупреждение за възможни разливи на река на около 40 км от Голд коуст.