В последните дни на първата десетдневка и  началото на втората на декември в северната част на Западен Сибир е необичайно топло, а температурите надхвърлят нормата с над 8 градуса. В Салехард е само -7 следобед. В Ханти-Мансийск през деня около -10.

В Тюмен, минус 9 (това е значително над нормата за този период там!). Снежната покривка няма да нараства, валежите в тези региони ще бъдат малко. Сега височината на снега се движи от 20 до 40 см.

Над обичайните стойности ще бъде средната температура и в северната част на Източен Сибир - един от зимните полюси на студа на север. До минус 20 ще бъде в Таймир, а единствените що-годе нормални за сезона студове са само в Евенкия, на места до -40 ..- 35.

Вижте картата на студовете от миналата седмица:

Снимка: ГМЦ РФ

Антициклонът, който донесе тежките студове на юг от Сибир миналата седмица, се премести на югоизток. В района на Новосибирск и Алтай, няма валежи, но е студено. 

В региона на Иркутск се очаква умерен сняг, мъгла на места, с температури от  -15 до - 20, в западните райони и в планините на южната част на район Байкал -11 ..- 16 градуса.