Австралийското бюро по метеорология (националната метеоагенция) прогнозира 70 процента вероятност за развитие на Ел Ниньо - "Младенецът" в превод от испански.

Във връзка с неотдавнашното затопляне в Тихия океан има шанс от 70% да се развие феноменът тази година. Това метеорологично събитие може да предизвика както наводнения, така и суши в различни части на света.

Според експерти на Австралийското бюро има голяма вероятност за сух и топъл край на годината, както и висок риск от горещи вълни и пожарни условия на юг, но в същото време на север се очаква спад в тропическата цуклонална активност.

В Северна Америка, в Калифорния, Ел Ниньо може да се превърне в причина за контрасно време - може да се наблюдават както локални обилни валежи и наводнения, така  и  продължителна суша.

Последният Ел Ниньо (2015 - 2016) е един от най-мощните в историята. През негово  време валеше обилно в САЩ и Южна Америка по време на Коледните празници.

Трябва да се отбележи, че прогнозите за появата му твърде често се провалят в последния момент.

Освен това, влиянието на този феномен над времето в по-отдалечените части на света не е еднозначно, а в случая с Европа, сезонните аномалии  в една или друга посока могат да бъдат противоположни.

Руските синоптици от сайта на ГМЦ твърдят, че по правило зимата в Русия, Южен Сибир  и  европейската и част е по-мека. В същото време у нас, на балканите, след последния много силен Ниньо, през 16 година, имахме по-студена от обичайното зима, тази на 2016/2017, последвана от рекордно меката от 2007 година насам последна зима, която бе по време на слаба Ниня (отрицателната фаза на явлението).