НАСА успешно изстреля с помощта на ракетата-носител Falkon-9 двойка сателити, наречени  GRACE-FO, съкращение от Gravity Recovery и Climate Experiment Follow-On Mission, съобщава сайтът на института Смитсониън в САЩ.

Те ще заместят двата стари спътника GRACE, които понастоящем са в орбита.

Стартирала през 2002 г., GRACE помогна за по-добро разбиране на много от най-неотложните проблеми на климата на  Земята, включително повишаването на нивото на океаните, топенето на ледовете  и зачестяващата суша в много региони.

Но миналата година, след 15 години служба, оригиналното дуо GRACE завърши мисията си.

Новите сателити ще продължат работата на GRACE, но ще разполагат с актуализирани технологии, включително подобрени батерии и допълнителна камера.

Двойката ще очертае промените в земното гравитационно поле, които учените използват за наблюдение на разпределението на водата на повърхността на планетата и, както отбелязва климатологът Кристофър Джойс, те дори биха могли да помогнат при прогнозирането на земетресения.

Както обяснява Джойс, гравитационното поле на Земята се променя с масата на нашата планета. То е по-силно в райони с много маса, като планини или водни тела, и по-слаби, където има по-малко маса.

Вижте видео от подготовката, изстрелването, както и кратко описание на задачите на двойката спътници.