Само за дни проливните дъждове и бързото топене на снега предизвикаха драматично наводнение в националния парк Йелоустоун, което може завинаги да промени него и живота на общностите, които са израснали около удивителния природен шедьовър, съобщава Асошиейтед прес.

Наводненията, които бушуваха в парка тази седмица, не само разрушиха мостовете и водата нахлу в близките къщи, но изместиха курса на популярна сред рибарите река, вероятно завинаги.

Пътищата, разрушени от мощните водни потоци, ще трябва да бъдат изградени на нови места.

"Пейзажът, в буквален и преносен смисъл, се промени драстично за 36 часа. Иронично е, че този грандиозен пейзаж е създаден от бурни геоложки и хидроложки събития. А сега ние сме тук, докато той отново бурно се променя", каза Бил Берг, комисар в близкия окръг Парк.

Безпрецедентното наводнение прогони повече от 10 000 посетители от най-стария национален парк в САЩ и нанесе щети на стотици домове в близките общности. Но няма съобщения за ранени или убити. Единствените посетители, останали в Йелоустоун, пресичащ три щата, са дузина къмпингуващи.

Паркът може да остане затворен поне седмица, а северните входове вероятно няма да отворят отново това лято, каза един от пазачите в парка Кам Шоли и допълни, че прогнозите за времето предвиждат проливни дъждове и този уикенд.

Дъждът и бързо топене на снеговете причиняват хаос в части от Монтана и Уайоминг, залети са малки градове и прекъснато е електрозахранването.

Летният туристически сезон е застрашен от провал. Паркът привлича милиони посетители, а тази година Йелоустоун чества и своята 150-годишнина и се очаква допълнителен поток от туристи.

Бизнесът в силно засегнатия Гардинър едва е започнал да се възстановява от кризата в туризма, причинена от ковид пандемията и всички се надяват на една добра година.

Снимките на службата за национални паркове в северната част на Йелоустоун показват свлачище, разбити мостове и пътища, подкопани от бушуващи наводнения на реките Гарднър и Ламар.

Снимка: АР/БТА

В Ред Лодж, град с население от 2100 жители и популярна изходна точка за живописния маршрут към Йелоустоун, река, минаваща през града преля и заля главния път. Ден по-късно пъстърви плуваха по улиците на града.

Придошлата вода събори стълбове, заграждения и издълба дълбоки процепи.

Докато в Средния Запад и Източното крайбрежие бушува гореща вълна, а в други части на Запада и горски пожари, наводнението в Йелоустоун се оказва природно бедствие с невиждани мащаби.

Въпреки че наводнението не може да бъде пряко свързано с изменението на климата, Рик Томан, специалист по климата от Университета на Аляска във Феърбанкс, каза, че затоплящата се среда прави екстремните метеорологични явления по-вероятни, отколкото биха били "без затоплянето, причинено от човешката дейност .''

"Ще се повтори ли в Йелоустоун това след пет или дори 50 години? Може би не, но някъде ще има нещо еквивалентно или дори по-екстремно", каза той.

Силният дъжд вдигна равнището на реките Йелоустоун, Стилуотър и Кларкс Форк до рекордни нива и предизвика скални и кални свлачища, според Националната метеорологична служба. Река Йелоустоун при Коруин Спрингс надмина рекорда, поставен през 1918 г.

Северните пътища на Йелоустоун може да останат непроходими за дълъг период от време. Наводненията засягат и останалата част от парка, като служителите предупреждават за още по-големи наводнения и потенциални проблеми с водоснабдяването и системите за отпадъчни води.

Наводненията връхлитат точно когато хотелите в района отбелязват бум на туристи.

Повече от 4 милиона посетители са регистрирани в Йелоустоун през миналата година. Вълната от туристи не стихва до есента, а юни обикновено е един от най-натоварените месеци.