Най-значително количество валеж от дъжд вчера беше измерено в София - от 48 литра на квадратен метър, като тези интензивни валежи са паднали за два часа. Това съобщи за БТА Евгения Трайкова - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тя уточни, че това показват данните от синоптичната мрежа на Националния институт по метеорология и хидрология.

Валеж от дъжд от 48 литра на квадратен метър в София е доста голямо количество и той е паднал само за два часа. Не е често срещано явление, но не е и необичайно, обясни Евгения Трайкова. Тя отбеляза, че за този сезон в страната са характерни краткотрайните и интензивни валежи.

През нощта е имало валежи от дъжд във Враца, които са достигнали 25 литра на квадратен метър. Във Варна вчера са паднали валежи от дъжд от 18 литра на квадратен метър, съобщи дежурният синоптик.

Вчерашните проливни дъждове са в резултат на област на ниско атмосферно налягане. За днес също има предупредителен жълт код за определени области на страната за валежи, има и условия за градушки в отделни райони, каза Евгения Трайкова.

Неустойчивото време ще продължи и през почивните дни

Неустойчивото време в страната ще продължи и през почивните дни, каза Евгения Трайкова. Тя обясни, че южно от България ще премине средиземноморски циклон, с него валежите ще продължат и ще се активизират. Валежите ще бъдат вече в цялата страна, като по-малко по количество ще е дъждът по Черноморието.

Този средиземноморски циклон, който се очаква, вече се е формирал в района на Генуа и се премества на изток-югоизток. Циклонът ще премине и през нашата страна, и в резултат на него се очакват тези предстоящи валежи, обясни дежурният синоптик.