"Нечувана" морска гореща вълна край бреговете на Обединеното кралство и Ирландия представлява сериозна заплаха, пише Гардиън.

Температурите на морската повърхност около североизточното крайбрежие на Англия и западната част на Ирландия "разбиват рекордите за края на пролетта и началото на лятото", пише в. "Гардиън".

Вестникът продължава: "Според Метрологичната служба глобалните температури на морската повърхност през април и май са достигнали рекордно високи стойности за тези месеци според записите от 1850 г., а юни също е на път да достигне рекордно високи стойности."

BBC News съобщава, че температурата на водата е с до 3-4C по-висока от средната за това време на годината, като добавя: "Според Метрологичната служба причината за това отчасти е предизвиканото от човека изменение на климата."

Според Press Association Северно море "в момента преживява една от най-екстремните горещини на Земята, като температурата му е с 4-5C по-висока от обичайната за това време на годината". Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ класифицира горещата вълна като четвърта категория, което означава "екстремна", допълва изданието.

The New Scientist съобщава, че през последните три месеца в Северния Атлантик са регистрирани рекордни температури, като средната температура на повърхността е достигнала 23С на 17 юни. Daily Telegraph пише, че горещата вълна може да привлече повече акули, медузи и цъфтеж на водорасли. The Times и Sky News също отразяват темата.

В други новини от Обединеното кралство вестник i цитира правителствен съветник, който предупреждава, че "системата за планиране в Обединеното кралство не е подготвена за изменението на климата и може да доведе до това хората да загубят домовете си или да се сблъскат с астрономически разходи в бъдеще".

Отделно от това Daily Express публикува предупреждение от Националния тръст, че изменението на климата е "най-голямата заплаха" за британските пейзажи и исторически къщи.