Студ и сняг сковаха Средния Запад на Съединените американски щати. Най-засегнати са Охайо, Мичиган, Колорадо, съобщи БНТ.

Температурите в Минесота и Уисконсин паднаха до минус 45, а на места и минус 50 градуса по Целзий. Синоптици предупреждават, че при такива условия измръзването се случва за минути. Снежната покривка в много райони минава един метър. Това сериозно затрудни придвижването по щатските пътища и създаде проблеми по летищата. В няколко щата са обявени "снежни дни" - учениците не ходят на училище.

Рекорден минимум вероятно ще бъде измерен в северната част на агломерацията на Чикаго. Досегашният ртекорд за района е от летище О'Хеър и е измерен през 1985 година. Тогава термометърът е паднал до минус 32 градуса.

>>>Някои потребители в социалните мрежи от региона се шегуват със свирепите студове така>>>>

В близките дни, с преминаването на невероятно изстудена във височина студена арктична въздушна маса, температурата там се прогнозира да падне и до минус 35 градуса.

На какво се дължат тези аномалии в епохата на глобално затопляне? Както вече писахме, колкото и  падароксално да звучи, в голяма степен се дължат точно на този процес.

В замяна на това, в следващите десетина дни у нас се очакива меко време, като пикът на топлият пренос у нас ще бъде към неделя-понеделник, с възможност на места дневните температури плътно да доближат 20 градуса.

Чикаго Трибюн сравнява в Туитър температурите в региона и стига до извода, че там е по-студено, отколкото в Сибир.

През следващите дни ситуацията няма да асе промени особено: докато в Югоизточна и по-голямата част от източна Европа се радваме на твърде меко за сезона време, студените вълни в САЩ ще продължат с променлива сила. При следващата, както можете да видите на картата в галерията, студът ще завземе почти цялата територия на САЩ, с изключение на част от Калифорния и Южна Флорида.

>>>Виж галерия от снежни снимки на Чикаго>>>