Жителите на Централна Норвегия осъмнаха в обстановка на хаос и без електричество, след като северната държава беше връхлетяна от най-силната буря за последните над три десетилетия, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Части от скандинавската страна бяха засегнати от ураганни ветрове с пориви, достигащи до 180 км/ч. В района на Лердал, малко живописно градче североизточно от Берген, втория по големина град в Норвегия, автобус с 14 пътници беше издухан от пътя, но няма данни за пострадали, съобщи полицията.

Някои райони бяха наводнени, а въздушните и фериботните връзки временно бяха нарушени. През вчерашния и днешния ден постъпваха откъслечни сведения за затворени училища, пътища, тунели и мостове.

За ураганни ветрове през изминалата нощ се съобщава и в Швеция. Местният Институт по метеорология и хидрология обяви червен код за опасно време за западната част на провинция Норботен, която граничи с Норвегия.

Бурята, която норвежките синоптици кръстиха "Ингун", достигна бреговете на Централна Норвегия вчера следобед, след което през днешния ден се насочи в северна посока. Метеорологичният институт обяви най-високия червен код за опасно време за арктическия регион.

Силният вятър изтръгна няколко прозореца на хотел в Бодьо, голям град в област Нудлан, заяви полицията. Центърът на Бодьо по-късно беше отцепен поради "опасност за живота и здравето" на хората, съобщиха органите на реда.

Говорител на полицията в област Трьонделаг каза пред норвежката осведомителна агенция НТБ, че през изминалата нощ са получени между 40 и 50 сигнала за пострадали от бурята хора и добави, че се очаква с течение на деня да постъпят и още.

Зигмунд Клеменц от застрахователната компания IF заяви пред местното издание "ВГ", че е твърде рано да се направи точна оценка на щетите от бедствието.

Бурята засегна същия район, който на Нова година през 1992 г. беше връхлетян от ураган, една от най-силните бури в норвежката история.