Министерството на енергетиката на САЩ е финализирало "намален план за повишаване на енергийната интензивност на новите печки", съобщава Washington Post.

Според вестника правилата отразяват "компромис с американските производители" и няма да засегнат печките в кухните на хората или тези, които в момента се предлагат на пазара.

Вестникът продължава: "Стандартите, които ще се прилагат за печки, произведени през 2028 г. или по-късно, могат да увеличат цените на няколко нови модела с няколко долара. Но в дългосрочен план подобрената ефективност ще спести на потребителите пари от сметките им за газ и електроенергия."

The Hill пише: "Газовите печки се превърнаха в политически въпрос миналата година, след като регулатор от независимата комисия за безопасност на потребителските продукти предположи, че комисията ще обмисли забрана за тях поради опасения за здравето, свързани със замърсяването, отделяно от уредите.

След неговите коментари и упреците на републиканците и центристките демократи ръководителят на комисията и Белият дом заявиха, че не желаят да забраняват газовите печки.

В "Политико" се казва, че новото правило на Байдън изглежда е удовлетворило производителите на печки, защитниците на енергийната ефективност, потребителските групи и комуналните услуги, но не е потушило напълно партийната кавга, която се разгоря заради печките преди година.

The Wall Street Journal отбелязва, че 97% от газовите печки на пазара днес вече отговарят на новите стандарти за ефективност, въпреки че 23% от електрическите печки с гладък плот не отговарят на тях.