"Ситуацията излиза извън контрол. Позвънете. Заключете се в домовете си и отидете на по-високите етажи, за да защитите живота си", обяви в сряда късно вечерта кметът на Волос Ахилес Беос. Предупреждения отправиха полицията и пожарната в Гърция, цитирани от местния сайт Weather News Greece. Движението е забранено, много райони в областта, обхваната от циклона "Елиас" са без ток. Бедствието постепенно обхваща и други места.

Критична е ситуацията на остров Евбеа, където от обяд в сряда не спира да вали. Пътищата са наводнени, къщи и магазини също са под вода. Хората на острова да останат в хотелите и в масивни здания докато премине бурята, предупреждават властите.

Кметове от различни райони на острова съобщават, че на места водата е над метър и има голям риск за живота на хората. Пожарникари отводняват приземни етажи.

Властите се опасяват от преливане на реки в засегнатите от бурята райони и предупреждават хората да не се доближават до водни басейни.

В следващите часове бурята ще засегне Пелопонес, Крит и част от островите в Егейско море.

Циклонът "Елиас", който връхлита Гърция с обилни валежи и гръмотевични бури, засяга силно префектура Евбея в Централна Гърция, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ. Очакваше се срядата да е най-опасният ден с интензивни метеорологични явления в Централна Гърция.

Поради силните валежи някои райони в Евбея останаха блокирани, а пътищата се превърнаха в реки.

Особено внимание е насочено към района Мандуди, тъй като има опасност от преливане на река Киреас.

Огромни проблеми създават и мълниите, градушките и силните ветрове. Призовават се гражданите да останат по домовете си, тъй като водата на много места е достигнала един метър. Много райони са без ток и вода, а някои къщи са наводнени.

От сутринта са се излели между 210 и 230 куб.м вода на декар, съобщи БТА.

В северната част на Евбея пожарната е приела до момента 50 сигнала, от които 20 за източване на вода, 10 за отсичане на дървета и 5 за спасяване на хора и преместване на безопасно място.

В Северна Евбея работят всички екипи на пожарната служба, като в тяхна помощ са изпратени части на армията и танк.

На острова се намира и министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас.

Проблеми от лошото време възникнаха и в префектура Атика. От съображения за сигурност някои пътища бяха временно затворени.

Вчера жителите на района получиха съобщения чрез спешния номер 112 да избягват ненужни пътувания.

Циклонът "Елиас" започна постепенно да настъпва в страната от понеделник с проливни дъждове, бури и свлачища в Тесалия, Атика, Евбея, Епир, Пелопонес, Спорадските острови и Йонийските острови. Това е втората подобна стихия в рамките на един месец в Гърция след унищожителния средиземноморски циклон "Даниел", който отне живота на 16 души и причини неизмерими материални щети.