Известният словенски метеоролог Марко Корошец отправи едно от най-сериозните предупреждения за задаващо се на Балканите опасно време, съобщават местните медии.

Корошец, автор на серия статии в метеорологичния портал heavy-weather.eu, прогнозира, че след многобройните пристъпи на бури със силен вятър, торнадо и градушка с големи размери в северна Италия, Словения, Хърватия и части от Сърбия, сега отново се задават сериозни проблеми с времето, включително едра градушка, тъй като още една силна фронтална вълна навлиза над прегрятата земя.

В Италия, в средната и централната част на Балканите се очакват бури с ураганен вятър, със силни гръмотевици, включително суперклетки с много едра градушка, торнадо и поройни валежи, предава БТА. Особено внимателно трябва да се следят областите край Адриатическо море, където туристическият сезон е в разгара си, посочва той.

Средните температури ще бъдат с 10 до 12 градуса над нормалните, далеч над 30 градуса. Максималните дневни температури се очаква да достигнат 40-46 градуса в Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния, България и Гърция.

Червен код за опасно високи максимални температури в Плевен, Велико Търново и Русе въвежда за утре НИМХ

За 25 юли, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава предупреждение от трета степен - червен код, за опасно високи максимални температури в областите Плевен, Велико Търново и Русе. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

В 18 области от страната за утре е обявена втора степен - оранжев код, за горещо време с максимални температури от 39-41 градуса.

В останалите седем области на страната от НИМХ е обявена за 25 юли първа степен - жълт код, за високи температури между 35 и 38 градуса.