Водещите световни учени в областта на климата предупредиха, че разполагаме със само десетина години, за да задържим глобалното повишение на температурите в рамките на 1,5 С, след което дори и половин градус значително ще влоши рисковете от суша, наводнения, екстремни жеги и заплахата от бедност за стотици милиони.

Авторите на междинния доклад на Междуправителствения комитет на ООН за изменението на климата (IPCC), който ще бъде публикуван днес, заявяват, че са необходими неотложни и безпрецедентни промени, за да се постигне целта, която според тях е достъпна и осъществима, въпреки че е в най-амбициозния вариант  на Парижкото споразумение се планира затоплянето да се ограничи между 1.5  и 2 градуса.

Разликата от половин градус може да доведе до пълното измиране на коралите или пък да облекчи натиска върху Арктика.

"Това е като линия, начертана в пясъка и това, което трябва да направи нашият биологичен вид е да вземе решение и да действа веднага", каза Дебра Робъртс, съпредседател на работната група по въздействието върху околната среда.

Светът понастоящем е по-топъл от преди индустриалната епоха с между 1 и 1.1 градуса. След опустошителните урагани в САЩ, засушаванията в Кейптаун и горските пожари в Арктика, IPCC ясно показва, че климатичните промени вече се случват. 

При 2С повишение, изключително горещите дни, като тези, които се регистрираха в северното полукълбо това лято, ще станат още по-горещи и чести, като ще се увеличат смъртните случаи, свързани с тях и ще се предизвикат повече горски пожари.

Но най-голямата разлика ще бъде природата. Насекомите, които са жизненоважни за опрашването на културите и растенията, са почти два пъти по-склонни да загубят половината си местообитания при 2 ° С в сравнение с 1.5 ° С.

Коралите ще загинат с 99% сигурност  при по-високата от двете температури, но  имат 90% шанс да оцелеят, ако се ограничим до  долната цел.

Нарастването на морското равнище ще засегне още 10 милиона души до 2100 г., ако допълнителното затопляне с половин градус донесе прогнозен 10-сантиметров допълнителен натиск върху бреговата линия. Засегнатият брой ще се увеличи съществено през следващите векове.

Океаните вече страдат от повишена киселинност и по-ниски нива на кислород в резултат на изменението на климата. 

Въглеродните бюджети се изчерпват, алармира докладът. 

IPCC определя четири пътища за постигане на 1.5C, с различни комбинации от използване на земята и технологични промени. Залесяването е от съществено значение за всички от тях, както и пренасочването към електрическите транспортни системи и по-голямото въвеждане на технологиите за улавяне на въглерод.

Замърсяването с въглерод би трябвало да бъде намалено с 45% до 2030 г. - в сравнение с намаляването с 20%, при цел от  2C  и да се сведе до нула до 2050 г., вместо до 2075 за 2C.

Това ще изисква цени на въглерода, които са три до четири пъти по-високи от тези за целта за 2C. Но разходите, ако не правим нищо, биха били много по-високи.

В подготовката за последната седмица на преговорите имаше опасения, че текстът на доклада ще бъде смекчен от САЩ, Саудитска Арабия и други богати на петрол държави, които не са склонни да обмислят по-амбициозни съкращения. Авторите твърдят, че нищо съществено не е отрязано от текста.

Боб Уорд от изследователския институт по изменението на климата обаче, заяви, че окончателният документ е "невероятно консервативен", защото не споменава вероятното нарастване на бежанците, вследствие на климатичните промени или опасността от положителната обратна връзка, която би могла да направи затоплянето необратимо.

Докладът ще бъде представен на правителствата на конференцията на ООН за климата в Полша в края на тази година. 

При сегашното ниво на ангажиментите, светът е на път към  катастрофално 3С затопляне. Авторите на доклада отказват да приемат поражението, вярвайки, че все по-видимите щети, причинени от изменението на климата, ще променят мнението на тези, от които зависи вземането на решения.

"Надявам се, че това може да промени света", каза Джиянг Кююн от китайския полу-правителствен Институт за енергийни изследвания, който е един от авторите. "Преди две години, дори не вярвах, че 1.5C е възможно, но когато погледна възможностите сега, вярвам, че това може да се направи. Искам да използвам този доклад, за да направя нещо голямо в Китай. "

Има положително развитие, казва той, защото китайското правителство изготви дългосрочен план за 2050 г. и имаше по-голямо съзнание сред населението за проблема с покачващите се температури.

"Хората в Пекин никога не са имали толкова много горещи дни, колкото това лято. Това ги кара да говорят повече за изменението на климата. "

 

Джеймс Хансен, бившият учен на НАСА, който помогна да се вдигне тревога за промените в климата, заяви, че и 1.5C и 2C ще вкарат човечеството в неизвестна и опасна територия, защото и двете точки са много над най-високите нива от холоценовата епоха, в която се развива човешката цивилизация. Но той казва, че има огромна разлика между двете: "1.5C дава на младите хора и на следващото поколение шанс да се върнат към Холоцена или близо до него. Това вероятно е необходимо, ако искаме да запазим бреговете там, където са и да опазим нашите крайбрежни градове. "

Йохан Рокстром, съавтор на скорошния доклад "Земята на Земята", каза, че учените никога не са обсъждали по-рано 1,5 С.

"Промените в климата се случват по-рано и по-бързо, отколкото се очакваше. Дори и при сегашното ниво на затопляне с 1C, това е болезнено ", каза той, цитиран от Гардиън. "Този доклад е наистина важен. Тя има научна стабилност, която показва, че 1.5C не е просто политическа концесия. Налице е нарастващо признание, че 2С е опасно. "