Медии отразяват екстремната гореща вълна, която засегна части от Бразилия.

Axios пише: "Екстремната гореща вълна, която обхваща Бразилия, поставя дневни и месечни рекорди и води до покачване на пролетните температури до нива, които в някои райони биха били необичайно горещи дори в средата на лятото... Смъртта на жена на концерт на Тейлър Суифт, на който според пожарникарите 1000 фенове са припаднали в горещините в Рио де Жанейро в петък, идва в момент, когато Националният институт по метеорология предупреждава, че бразилците са изправени пред "голяма опасност" от това екстремно метеорологично явление."

Изданието добавя: "Екстремните горещини в голяма част от Бразилия, с най-големи отклонения от средните температури в югоизточната част на страната, където се намира Рио, се дължат отчасти на област на високо налягане.

Тази метеорологична характеристика, известна още като топлинен купол, насърчава потъването и затоплянето на въздуха и възпрепятства образуването на дъждове и гръмотевични бури."

The Guardian отбелязва, че "Бразилия вече преживява осмата си гореща вълна за годината, тъй като температурите се покачват до опасно високи нива". Той продължава: "Министърът на правосъдието на Бразилия, Флавио Дино, публикува в X съобщение, че ще бъдат въведени извънредни правила, изискващи от местата за отдих да осигурят на феновете достъп до вода.

Очакваше се и други политици в региона да последват примера. След най-горещите месеци юли, август, септември и октомври в Бразилия, температурите от тази седмица се очакваше да "пренапишат историята на климата" в страната, заявиха от метеорологичната компания MetSul. Експертите отчасти обясняват прекомерните горещини със силния Ел Ниньо, като климатичната криза прави по-вероятни интензивността и честотата на подобни събития."

BBC News публикува видеоклип, на който се вижда как певицата Тейлър Суифт "се мъчи да диша по време на концерт в Рио де Жанейро, Бразилия, в петък в разгара на горещата вълна".

Бразилското издание O Globo пише, че "след високите температури и пика на потреблението на енергия, бурите връхлитат южните щати и предизвикват предупреждения в югоизточната част на страната, докато Серадо се запалва".