По данни на властите, в момента в Швеция бушуват 61 (шестдесет и  един!) горски пожара, като бройката непрекъснато се колебае.

>>>Виж снимки от горските пожари на Полярния кръг>>>

В петък Агенцията за управление на извънредни ситуации (MSB) предупреди, че четири пожара са твърде големи, за да бъдат незабавно погасени.

Най-сериозните пожари бушуват, главно в Централна Швеция. Според агенцията броят на евакуираните лица варира от 300 до 500 души. Евакуацията засяга малките градове и села в Gävleborg, Jämtland, Dalarne и Västerbotten.

Няколко села в най-засегнатата община Lusdal в центъра на Швеция бяха евакуирани за една нощ.

1000 пожарникари вземат участие в гасене на пожари, подпомагани от доброволци и въоръжените сили на страната. Средно на номер  номер 112 се регистрират от 9 000 до 13 000 обаждания всеки ден. Два италиански и норвежки хеликоптериа помагат в засегнатите райони. Франция също трябваше да осигури двама пожарникари, след като Швеция призова Европейския съюз за допълнителна външна помощ.

Понастоящем пожарите обхващат повече от 20 000 хектара, въпреки че площта на пожарите през предходните години не е надхвърляла  2000 хектара. Според оценките на Шведската агенция по горите, в резултат на пожари, щетите за горските земи са 600 милиона. корони, докато около 2 милиона квадратни метра гори бяха унищожени.

Според шведските метеоролозите в много части на страната се наблюдава най-сухото време в периода от май до средата на юли в историята - почти във всички региони се отбелязват рекордно високи температури.