Оранжев код за бурен вятър е издаден за днес, 28-и март от Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 8 области в страната.

Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Пловдив и Сливен, където поривите на вятъра могат да достигнат над 100 км/час.

За останалата част от страната предупреждението е за жълт код за силен вятър, уточнява БНР.

В София екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община са реагирали на седем сигнала за паднали клони и дървета. Това съобщи директорът на аварийните екипи Красимир Димитров, цитиран от пресцентъра на Столичната община.

От Общината припомнят, че строителните филми, изпълнителите на обекти трябва да обезопасят строителните огради и скелета на съответните си обекти. Търговците трябва да проверят рекламно-информационните си елементи. На гражданите се препоръчва да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят от незакрепени предмети тераси или прозорци.

По-рано от летище София съобщиха за БТА, че към момента няма отклонения в полетните разписания на летище София.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за днес в София и още 19 области е обявен жълт предупредителен код за силен вятър. Очаква се поривите на вятъра да достигнат до 90 км/ч. В останалите осем области на страната е в сила оранжев код.

Няма отклонения в полетните разписания на летище София с оглед на силния вятър, съобщиха за БТА от пресцентъра на аеропорта. Самолетите кацат и излизат без никакви проблеми.

Валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. По-значителна ще се задържи над източната половина от страната и там ще има превалявания от дъжд, на отделни места в Североизточна България - на дъжд и сняг.

Ще е ветровито с умерен и силен вятър от запад-северозапад, който привечер постепенно ще отслабва. Минималните температури ще са между 1° и 6°, а максималните - между 5° и 10°. В София минимална - около 1°, а максималната - около 5°.

Над планините ще има значителна облачност с валежи от сняг. След обяд в масивите от Западна България снеговалежите ще спират и облачността ще са разкъсва. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус 10°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Ще е ветровито, с умерен, временно силен северозападен вятър. Максимални температури: 8°-9°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.