Предупреждение - оранжев код за силен вятър и валежи, е обявен за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, а за Смолян кодът е жълт за обилни валежи от дъжд.

Жълт код за вятър и дъжд е в сила за Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Шумен, Варна и Добрич.

Хидролозите предупреждават за очаквани повишения в нивата на реките Струма, Места, Арда, родопските притоци на Марица, долното течение на река Тунджа и южночерноморските реки.

Днес валежите от запад ще спират, до вечерта и в Източна България, а облачността ще се разкъсва и намалява. В източните райони ще духа силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 10° и 15°, по-ниски в западните и централни райони на Дунавската равнина, за София около 12°, съобщават още от НИМХ.

В планините валежите от запад също ще спират, до вечерта и в масивите от Източна България. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Максимална температура на 1200 метра - около 6°, на 2000 метра - около 1°.

По Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, около и след обяд интензивни. Ще духа силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще отслабне. Максимални температури на въздуха между 11° и 15°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.