Най-високите максимални температури към 15:00 ч. днес са измерени в Русе - 42,2 градуса, в Свищов, Плевен и Враца - 40 градуса. Това съобщи дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Боряна Маркова пред БТА.

Максимална температура от 38 градуса е отчетена към 15:00 ч. във Велико Търново, Сандански, Благоевград.

В Хасково максималната температура към този час е била 37 градуса.

Температурата в Монтана днес достигна 39,8 градуса и денят беше най-топлият от началото на годината, съобщиха за БТА от метеорологичната станция в града. Заради жегата някои местни фирми промениха работното време на служителите си, които се трудят на открито. Температурата е най-високата от началото на тази годината, но не е рекордна в историята на измерванията в града. В предишни години е имало температури между 42-43 градуса, уточниха от метеорологичната станция.

Към 15:00 ч. днес температурата в София е била 35 градуса, което е висока температура за столицата, отбеляза метеорологът.

По черноморското ни крайбрежение днес най-топло е в Ахтопол, където в 15:00 ч. са отчетени 31 градуса, във Варна - 30 градуса, а в Бургас - 29 градуса.

Снимка: БТА

За юли екстремната максимална температура у нас е от 45,2 градуса в Садово и тя е измерена през 1916 г., каза Боряна Маркова.

Към 18 ч. данните станаха още по-"горещи"

Максимална температура от 43 градуса на сянка е измерена към 18:00 ч. в Русе. Това съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Снимка: БТА

Това не е рекорд. Най-горещо на 25 юли е било през 1987 година. Тогава термометрите са отчели 43,6 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1978 г. - 13 градуса. Температурата на плочка от черен гранит в центъра на града е над 60 градуса, а яйце може да бъде опечено за трийсетина минути, показа експеримент.

Русе

Снимка: БТА

Директорът на "Спешна помощ" в Русе д-р Иванка Маринова каза за БТА, че русенци знаят как да се пазят от жегата, тъй като до късния следобед не са постъпвали сигнали за почувствали се зле от горещото време хора.

Снимка: БТА

В София обаче 26 души са се обърнали към Спешна помощ със симптоми, които биха могли да бъдат свързани с високи температури. Това е прилошаване, причерняване, припадане, сърцебиене, виене на свят, заявиха от пресцентъра на Спешна помощ.

В късния следобед Шумен съще се включи в горещите градове. Максималната температура там достигна 37,8 градуса, което е със седем десети по-малко от температурния рекорд за града, измерен през 2009 година, съобщи за БТА ръководителят на местната хидрометеорологична обсерватория Соня Койчева. По думите й утре се очаква да е още по-горещо и максималната температура в Шумен да достигне около 41 градуса, което ще е температурен рекорд. На 26 юли в града е било най-топло през 2006 година, когато са отчетени 40,2 градуса, отбеляза Койчева.

В сряда, 26 юли, ще е горещо. Червен код за опасно високи температури е обявен за 7 областите -  Русе, Пловдив, Ст. Загора, Сливен, Хасково, Ямбол и Бургас. Следобед със северозападен вятър ще преминава студен атмосферен фронт, температурите бързо ще падат. Ще завали, на места проливно с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са от 22 до 27°, в София - 22°. Максималните ще са в интервала от 33 до 43°, в столицата - 36°, сочи прогнозата на НИХМ.