Броят на жертвите на тайфуна Раи във Филипините се увеличи на 208, а 52 човека все още са в неизвестност, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Спасителните дейности продължават, след като един от най-смъртоносните тайфуни, връхлитали Филипините, причини значително опустошение в централната и южната част на страната.

Тайфунът, при който скоростта на вятъра беше около 195 километра в час, опустоши югоизточните острови на страната.

Полицията е мобилизирана за операции за оказване на помощ и за осигуряване на реда в пострадалите райони, каза полицейски говорител.

Засега е трудно да се установят истинските мащаби на разрушенията, тъй като комуникационните линии и електропреносната мрежа с пострадалите региони са нарушени. Властите се опасяват, че броят на жертвите може да се окаже по-голям, особено като се имат предвид съобщенията за наводнения е свлачища.

Представители на Международния Червен кръст свидетелстват, че са изцяло са разрушени множество домове, болници, училища и други обществени сгради.

"В много райони няма електричество, няма връзка, не достига питейна вода. Някои места изглеждат като бомбардирани, по-лошо е, отколкото по време на Втората световна война", заяви пред Би Би Си шефът на филипинския офис на Червения кръст Ричард Гордън.

Работещите на място спасители описват ситуацията като "пълен ужас". В издирвателно-спасителните операции участват хиляди военни, служители на бреговата охрана и пожарникари.

Раи принуди 490 000 души да напуснат домовете си. Филипинският президент Родриго Дутерте се ангажира да отпусне около 2 милиарда песос (40 милиона долара) помощ за възстановяване на пострадалите райони.