Нивата на въглероден двуокис в атмосферата са продължили да се увеличават тази година, въпреки че пандемията от новия коронавирус намали дължащите се на човека емисии, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Световната метеорологична организация.

Когато ограниченията заради пандемията бяха най-много в началото на годината и човешката активност намаля, емисиите от въглероден двуокис са спаднали със 17 процента под средното миналогодишно ниво.

Общият ефект за цялата година обаче ще е по-малък и ще е в границите на нормалните годишни колебания, посочва годишният доклад за парниковите газове, които допринасят за глобалното затопляне.

Концентрацията в атмосферата на въглероден двуокис е нараснала от 407,9 на 410,5 части на милион миналата година.

Това ниво е един и половина пъти по-високо от началото на промишлената революция през 18-и век. Тази година тя се е увеличила още.

На пандемията не трябва да се гледа като на решение на климатичните проблеми, а като на възможност да бъдат направени по-амбициозни усилия за намаляване на емисиите от промишлеността, енергетиката и транспорта, каза генералният секретар на СМО Петери Таалас.