Ново изследване, публикувано в Гардиън, описва намаляването на пеперудите в Обединеното кралство, като разпространението на 58 местни вида е намаляло с 42% от 70-те години на миналия век насам.

Тези, които се срещат само в определени местообитания, като влажните зони или ливадите, се справят още по-зле, намалявайки разпространението си с 68%", съобщава изданието.

В доклада "Състоянието на пеперудите в Обединеното кралство през 2022 г.", изготвен под ръководството на организацията "Butterfly Conservation" на базата на 23 млн. записани пеперуди, се казва, че е необходима "огромна промяна", за да се обърне това, което се описва като катастрофално намаляване на популациите на насекомите, продължава вестникът.

Вестник "i" пише, че точните причини за намаляването на обикновените пеперуди не са ясни, но вероятно са свързани с комбинация от замърсяване, пестициди, интензивна употреба на торове и поддържани градини.

Шотландия е единствената страна в Обединеното кралство, в която броят на пеперудите се е увеличил от 70-те години на миналия век насам в резултат на климатичните промени, пише вестник "Таймс".

В доклада се казва, че между 1979 г. и 2019 г. на север от границата се наблюдава 37% увеличение на насекомите и незначително увеличение на тяхното разпространение, обяснява вестникът.

Докладът обаче предупреждава, че макар някои широко разпространени видове да са се увеличили, "специалистите по местообитанията" са намалели значително, допълва вестникът: "В цялото Обединено кралство броят им е намалял с 80 % и половината от всички останали видове са застрашени от изчезване.

В Англия насекомите са намалели с 45 %, което се дължи главно на 75 % намаление на разпространението на специалистите по местообитания. В Уелс спадът е с 8 %, а в Северна Ирландия - със 17 %." MailOnline също публикува историята.