Зимата напомни за себе си. След сухите Коледа и Нова година, днес по-голямата част от България е под снежна покривка, като изключение правят само Добрич и регионът. Въпреки това обаче температурите в страната остават положителни.

Националният институт по хидрология и метеорология обяви за днес оранжев предупредителен код за опасно време в Северозапада - сериозни снеговалежи има във Видин, Монтана и Враца. Там има и редица сигнали за паднали дървета и блокирани пътища.

Проходът "Петрохан" е затворен за движение и в двете посоки. Причината - паднали по пътното платно дървета. Отстраняването им ще отнеме известно време, а натежалите от снега клони продължават да създават проблеми.

Преминаването през "Петрохан" е предизвикателство дори за опитните шофьори, затова от Агенция "Пътна инфраструктура" апелират проходът да се избягва и след отварянето му. Към момента няма информация за други затворени пътища във Видин и Монтана.

80 машини чистят Републиканската пътна мрежа във Врачанско. Пътищата са проходими при зимни условия. На път 2-15 от Враца към Оряхово има проблеми с падали дървета. Трудности с преминаването има през ремонтирания участък Мездра - Лютиброд от Е-79.

Единственият непроходим път в региона е трасето за пещерата Леденика. Няколко автомобила са блокирани и чакат отстраняването на паднало дърво, предава bTV.

Жълт код за опасно време пък е в сила в 13 области за днес. Сред тях е и София.

В столицата са извършени цялостни обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване на всички трасета, по които се движи общественият транспорт в 24-те градски района, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Обработена е Южната дъга на Софийския околовръстен път, както и общинската пътна мрежа в районите на Столична община - Панчарево, Витоша, Банкя, Нови Искър, Кремиковци.

Общо 142 стегопочистващи машини са работили на терен за разпръскване на смеси. В някои райони дейността продължава.

Снегопочистване и опесъчаване е извършено на пътищата в Природен парк "Витоша" - "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златни мостове".

Извършва се почистване на подходите към спирки на градския транспорт и пешеходни подлези.

Обстановката се следи и контролира от екипите на Столичен инспекторат и дежурните инспекторите по райони, на терен са и екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Сега градският транспорт се движи по всичките си обичайни маршрути.