Пиковият спектакъл по трасето на пълното слънчево затъмнение над Северна Америка на 8 април ще продължи до 4 минути и 28 секунди. Това е два пъти по-дълго от предишното пълно слънчево затъмнение, което затъмни небето над САЩ през 2017 г., съобщава АП.

По невероятен късмет Луната ще се приближи най-близо до Земята преди пълното слънчево затъмнение. Така в деня на затъмнението нашият естествен спътник ще бъде само на 360 000 км от Земята. Благодарение на тази близост Луната ще изглежда по-голяма на небето, което ще доведе до особено дълъг период на тъмнина при закриването на Слънцето.

Това затъмнение над Северна Америка ще премине по различен и по-гъсто населен маршрут, навлизайки над тихоокеанското крайбрежие на Мексико, преминавайки нагоре през Тексас и Оклахома и прекосявайки Средния Запад, Средния Атлантик и Нова Англия, преди да излезе над Източна Канада в Атлантическия океан.

По приблизителни оценки 44 милиона души живеят в рамките на широкото 185 км трасе, от което ще може да се наблюдава пълното затъмнение, простиращо се от Масатлан, Мексико, до Нюфаундленд. 32 милиона от тях са жители на САЩ, което гарантира задръстени пътища по време на небесното супершоу.

Затъмнението ще позволи на много хора да споделят "чудото на Вселената, без да отиват много далеч", каза ръководителката на програмата на НАСА за затъмненията Кели Корек.

Общо петнадесет американски щата ще могат да наблюдават затъмнението, макар че в два от тях - Тенеси и Мичиган - то ще е съвсем за кратко.

Сред градовете, които са в центъра на действието, са Далас, Литъл Рок, Арканзас, Индианаполис, Кливланд, Охайо, Бъфало, Ню Йорк и Монреал.

В градовете по пътя на пълното слънчево затъмнение се организират звездни партита. Фестивали, състезания, йога и др. ще се проведат в музеи, панаирни палати, паркове, стадиони, винарни, пивоварни и дори в едно от най-старите киносалони в Охайо и на пистата Индианаполис.

Освен да погледнете нагоре, можете да присъствате на "космически бал" в Тексас Хил Кънтри, да се ожените на церемонии, посветени на затъмнението, в Тифин, Охайо, и Ръселвил, Арканзас, или да се запознаете с историята на лунните разходки в Музея на авиацията и космонавтиката "Армстронг" в Уапаконета, Охайо - родния град на Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната.

По време на затъмнението НАСА ще изстреля от Вирджиния малки ракети с научни инструменти в горните слоеве на атмосферата и ще проследи сянката на пълното затъмнение от самолети на голяма височина. Сателити и екипажът на Международната космическа станция ще се опитат да заснемат затъмнението от космоса.

Пълни слънчеви затъмнения се случват всяка година - две или три, често в средата на нищото, например в южната част на Тихия океан или в Антарктика. Следващото пълно слънчево затъмнение през 2026 г. ще обхване северните покрайнини на Гренландия, Исландия и Испания.

Северна Америка ще преживее пълно затъмнение отново едва през 2033 г., като Аляска ще е в центъра на събитията. Следващото през 2044 г. ще бъде ограничено до Западна Канада, Монтана и Северна Дакота.

Освен в късметлийския град Карбондейл, щата Илинойс, който се намира в центъра на затъмненията през 2017 г. и 2024 г., обикновено минават от 400 до 1000 години, преди пълно затъмнение да се върне на същото място, каза Кели Корек от НАСА.