Днес ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, предимно средна и висока над западните райони. Температурите ще бъдат от 19 до 24 градуса, само в крайните югозападни райони до 25.

Утре и в сряда съществена промяна на времето няма да настъпи. Минималните температури най-често ще са от 5 до 10 градуса, на места до 3-4, а дневните от 19 до 24 градуса. Вятърът от североизток ще се усили и в източните райони ще бъде до умерен. На места в низините и котловините ще има мъгли, но още преди обяд ще се разсейват.

В четвъртък и петък остава слънчево, сутрин на места с кратки мъгли. Дневните температури ще се понижат с 1-2 градуса  и ще бъдат от 18 до 23 градуса.

Според предварителните прогнози в събота съществена промяна на времето няма да настъпи, а в неделя вятърът от североизток ще се усили, облачността ще се увеличи, а температурите ще се понижат с 2-3 градуса и ще са от 16 до 21 градуса. Ще остане почти без валежи.

Моделите не вещаят съществена промяна на времето и в останалите дни на втората десетдневка на месец октомври.

Балканите и голяма част от Източна Европа ще бъдат под влиянието на траен  и упорит гребен на високо атмосферно налягане, който ще определя предимно слънчево време, с близки до нормалните температури, кратки утринни мъгли, сухо и  без валежи.