Най-малко 20 на сто от напояваните почви на планетата са увредени от натрупването на сол, съобщи ДПА, като цитира доклад на организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО).

Натриевият хлорид в оптимални дози е необходим за организма и като състав на храните, но прекомерната употреба вреди не само на човешкото здраве,а и на почвите.

Излишъкът на сол в тях ги прави по-малко плодородни и понижава продуктивността им, като така поставя "под заплаха глобалната битка срещу глада и бедността", съобщиха от ФАО.

Около 1,5 милиарда души са изправени пред "значими предизвикателства пред отглеждането на хранителни продукти заради деградация на почвите", като част от причините за това са свързани с предизвикана от човешката дейност салинация на почвите, обявиха от ФАО при публикуването в края на октомври на глобална карта на засегнатите почви.

Най-сериозни са пораженията в Африка, Азия и Южна Америка.

ОТ ФАО отбелязват, че прекомерната или неправилна употреба на торове, унищожаването на горите, повишаването на морското равнище, плитките подпочвени води, които засягат корените и проникването на морска вода в подпочвените води или използването й за напояване допринасят за проблема със салинацията на почвите.