Якутия остава най-студената република Русия, но през април епицентърът на най-силните студове беше не в източната и част, както е обичайно, а на запад.

Източната част на  Якутия през първата половина на месеца остана с необичайно топло време. Дори в полюса на студа в северното полукълбо, Оймякон, температурата на въздуха през деня се повиши до положителни стойности, а през нощта не падна под -25 градуса, което за април там си е постижение.

През втората половина на месеца, обаче, всичко застана на мястото си.

Най-ниската температура се премести на изток, където в началото на седмицата средната дневна температура беше 5-6 градуса под нормата. Снощи тук бяха отбелязани най-тежките студове в Русия, до -31.3. В континенталните райони на Магаданския регион бяха отбелязани минус 30 градуса.

В село Талон минималната температура е -30,7 градуса, оставяйки предишния рекорд, -27,3, през 1966 година.

Магадан също отбеляза рекордно ниска температура. В града студовете се усилиха до -16 градуса, което е с 0,5 градуса под рекорда от 1950 г.

Все пак, в северното полукълбо това са остатъците от зимата, докато издигащото се слънце ги "стопи" в навечерието на лятото. В тукашните полярни области слънцето няма да залезе още 4-5 месеца и те не са способни да влязат в студен дуел с Антарктида, чиито централни области вече над месец са в дългата си и студена зимна нощ.

Най-студената точка на цялата планета вече е в Антарктида, където на Восток минималната температура е минус 59 градуса.

Най-горещо е в субекваториалните части на северното полукълбо, където слънцето грее почти перпендикулярно по обед, но все още не са започнали мусонните дъждове, които частично да понижат температурите.

44 градуса е в селището Маина в Нигер и това е най-горещата точка на планетата към момента. В следващите дни и седмици най-горещият пояс ще заеме лятното си разположение - над северните тропици.