В руската сибирска метеостанция в селището Кабардино, намираща се в Южен Сибир, близо до Иркутск, вчера бяха отбелязани минус 47.5 градуса по Целзий. В същото време, в станцията "Восток" на Антарктида, несменяем лидер "по студ" от юли месец насам, бяха измерени "само"....минус 47 градуса.

Следва да отбележим, че повече от два месеца вече Антарктида непрекъснато е огрявана от слънцето, т.е в околополярните и области е непрекъснат ден и това ще продължава още три месеца и половина. Въпреки това, едва сега минус 50, минус 60 градуса на 'Восток" отстъпиха пред по-"меките" минус 47.

Същевременно, в Сибир, в затворени и разположени по-високо котловини в южната му част (на север е по-меко заради аномално топлата от години насам Арктика!), доближаваха, а днес вече и настигнаха южната ледена крепост.

Най-топло в момента е в Паго-Паго, Източна Самоа в Тихия океан, където температурата е 45.2 градуса. На второ и трето място вече са само точки  в Южното полукълбо, където Слънцето е почти достигнало най-високата си точка над хоризонта в обедните часове. Това са пунктовете Телфер  и порт Хедлънд в Австралия с по 42, 43 градуса.

През следващите седмици Северът ще затвърди позицията си на по-студено място. Докато в Антарктида и в най-студените части температурите вече ще достигат стойности около минус 30 градуса, на север в Якутия минус 50, минус 60 са обичайни стойности за средата на зимата.

У нас температурите в следващите дни до края на месеца по-често ще бъдат около или малко  над обичайните за периода.