В следващите 3-4 дни предстои драматична промяна на времето. Докато в събота и понеделник на места не са изключени и стойности около и над  30 градуса, към средата на следващата седмица по високите части на планините не е изключено да прехвърчи и сняг, а температурите в София, дори през деня, няма да надвишат 12-15 градуса. Все пак, според предварителните прогнози, след средата на седмицата температурите ще се повишават отново.

Днес, петък, след прохладното утро, температурите след обяд ще достигнат августовски стойности, от 25 до 30 градуса. Ще бъде слънчево, със средна  и висока облачност. Ще духа слаб вятър от североизток.

Утре ще остане слънчево, с повече облаци в крайните южни и северозападни райони. Температурите ще бъдат от 8 до 14 в сутрешните часове и от 26 до 31 след обяд.

През нощта срещу неделя ще се появи северозападен вятър и облачността ще се увеличи.

Ще проникне малко по-студен въздух и температурите в неделния ден над Северна България и високите полета ще бъдат от 22 до 27 градуса, в южните райони все още до 29, 30.

Облачността ще бъде променлива, по-често значителна.

В понеделник вятърът за кратко ще се ориентира от югозапад-запад и температурите ще се повишат до 26-33 градуса.

По-късно привечер и през нощта срещу вторник ще се ориентира от северозапад  и  с него ще нахлува студен океански въздух, който във вторник ще понижи температурите, в сравнение с тези в понеделник с до около 15 градуса.

На места в планините и Североизточна България ще превали дъжд. Като цяло, в страната по този процес, съществени валежи няма да паднат.

През деня облачността ще  бъде променлива, а температурите ще са от 16 до 21 градуса. В планините ще бъде студено и ветровито, с отрицателни температури по най-високите части над 1800-2000 метра. Там е възможно да прехвърчи сняг, но заради бързо разпространяващ се гребен на високо налягане в тила на студения фронт, валежите ще бъдат символични или няма да вали изобщо, освен на места по билото на Стара планина и най-вече в североизточните райони.

В сряда ще бъде най-хладно, с температури от около 12 градуса до 18, 19 в южните райони. Ще бъде слънчево, но ветровито, с умерен до силен вятър от северозапад.

През почивните дни на морето ще става за плаж единствено утре и, донякъде, в неделя.

В планините до понеделник има добри условия за туризъм, като се съобразявате със усилващия се вятър в неделя  и понеделник.

В четвъртък ще започне бавно повишение на температурите.