Есента е близо и в следващите няколко дни ще усетим това.

Днес преди обяд по Черноморието, особено южното, ще има интензивни краткотрайни валежи с гръмотевици. Около и след обяд дъжд  и гръмотевици ще има в западните и централни части на страната.

Дневните температури ще достигнат 25 до 31 градуса в повечето места.

До около полунощ на места в северните и западни райони ще продължат краткотрайните превалявания, на места придружени от гръмотевици. През втората половина на нощта явленията ще спират почти навсякъде. Минималните температури утре сутрин ще бъдат от 14 до 19 градуса.

Денят утре ще започне със слънчево време, но от запад облачността ще се увеличава и след обяд над планините на Западна България ще започнат превалявания, придружени и от гръмотевици. По-късно след обяд и привечер дъжд ще завали и на места в останалите райони на страната.

Максималните температури ще бъдат от 26 до 31 градуса.

В по-голямата част от Европа първият ден на септември ще бъде с летни температури, близки или еднакви с днешните.

Краткотрайни превалявания ще има на места на Балканите и около Алпите.

Продължава сериозното захлаждане в Украйна и Европейска Русия, като в Москва през деня температурите няма да преминат 13-14 градуса.

Част от тази чувствително по-хладна въздушна маса ще достигне и нашата страна в петък и събота.

В петък от север и североизток ще започне да прониква по-студен въздух. Ще бъде предимно облачно и дъждовно, като на места ще паднат значителни количества валеж. 

Дневните температури в Западна България ще бъдат от около 19 до 22 градуса, а в централните и източни райони все още до около 30.

В събота преваляванията ще спират в повечето места, но ще бъде хладно, с октомврийски температури от около 17-20 на североизток в Лудогорието до 22-24 в крайните южни и северозападни райони. Ще духа слаб вятър от север и североизток, а облачността ще бъде променлива.

В неделя повече облаци ще има над Северна България. Краткотрайни превалявания ще има на места в западните райони и около планините на югозапад. Дневните температури слабо ще се повишат и ще бъдат от 20 до 25 градуса в повечето места.

От понеделник ни очаква предимно слънчево време, с повишаващи се от ден на ден температури. В началото на седмицата те ще бъдат от 22 до 27 през деня, а към средата на места ще доближат 30 градуса.

Климатичната есен започва утре, на 1 септември.

Това, което също ще напомня за началото ѝ, ще бъдат значително по-ниските от тези, които имахме до днес, утринни температури. Те най-често ще са от 10 до около 15 градуса, а към вторник на места по високите полета са възможни и такива малко под 10 градуса. Не са изключени и краткотрайни утринни мъгли в котловините и около водните басейни.