Очаква ни нова гореща вълна в началото на следващата седмица, като в сряда, на 18 август, се очаква да бъде нейният връх и живакът на термометъра да достигне до 36 градуса. След това обаче ще има приятни температури през уикенда от порядъка на 27 градуса, съобщи климатологът проф. Георги Рачев пред bTV.

Макар и бавно се усеща, че края на август идва и наближава есента, каза той, но отбеляза, че този месец отново е имало много високи температури. В италианския град Сиракуза са измерени 48,8 градуса.

"Ако световната метрологична организация го признае този рекорд, защото има съмнения в нейното измеване, това ще бъде най-високата температура в Европа от започването на температурните измервания", каза още климатологът.

Вече излязъл новият доклад за количествата на въглероден двуокис в атмосферата и ООН настоява за спешни мерки. Според Рачев човешката дейност има голямо влияние в покачването на нивата, а това довежда до катаклизми и катастрофални прояви, които ще стават все по-чести. Като пример той даде черноморския циклон, който причини наводненията в Синоп в Турция.

"Ландшафтът не може да поеме 200-300 литра дъжд на квадратен метър", отбеляза климатологът.

Черноморският циклон ще се насочи към Керч в Крим и да предизвика наводнения и там. 

Прогнозата

Днес и утре ще бъде с малко по-поносими температури, макар и по-топло от обичайното. От понеделник горещините се завръщат.

Днес ще бъде слънчево, с малка вероятност за превалявания, предимно на отделни места в крайните южни райони. Дневните температури ще са от около 30 до 35 градуса. Ще духа слабПро вятър от изток и североизток.

Без съществена промяна остава и времето утре. Дневните стойности на температурите ще са от 31 до 35, 36 градуса. Ще бъде слънчево, почти без валежи. Ще продължи да духа слаб североизточен вятър.

В неделя горещините отново започват да се завръщат. На фона на предимно слънчево и сухо време на места в низините температурите ще достигнат 37, 38 градуса. Остава и слабият североизточен вятър.

Слънчево и много горещо ще бъде от понеделник до сряда, когато на места дневните температури отново ще доближат, а не е изключено да преминат 40 градуса.

Частично неустойчиво, с краткотрайни валежи и гръмотевици на места, главно в западната половина на страната, ще бъде в сряда.

Начало на понижение на температурите ще настъпи в четвъртък, а според сегашните прогнози, от петък до неделя температурите отново ще бъдат в по-комфортния интервал от около 30 до 35 градуса в повечето места в страната.

 

ИЗБРАНО