Проливните дъждове в саудитския град Джеда доведоха до затварянето на пътя към свещения за исляма град Мека, забавиха полети и затвориха училища, съобщи Франс прес.

Джеда е вторият по големина град в кралството, с население от около четири милиона души. Той е и вратата към Мека, където милиони саудитци и чужденци от цял свят идват, за да извършат мюсюлманските поклонения, припомня БТА.

"Службите за пътна безопасност затвориха пътя Мека-Джеда заради проливните дъждове", съобщава държавната телевизия. На снимки, публикувани в социалните мрежи, се вижда как наводненията затрудняват движението в Джеда и дори заливат някои превозни средства.

"Поради метеорологичните условия заминаването на някои самолети се забави", съобщиха от международното летище "Крал Абдулазиз" в Джеда.

Тази сутрин официалната информационна агенция САП съобщи, че училищата в града са затворени, тъй като се очаква дъждовете да продължат през целия ден. Училищата бяха затворени и в няколко съседни града, "за да се гарантира безопасността на учениците", добави агенцията.

Кралството е в разгара на изпитите, но училищата в страната вече бяха затворени вчера, след като денят беше обявен за официален празник от крал Салман след изненадващия триумф на Саудитска Арабия над Аржентина на Световното първенство по футбол в Катар.

Проливни дъждове и наводненията се случват почти всяка година в Джеда. Жителите отдавна се оплакват от липсата на подходяща инфраструктура в горещата, предимно пустинна страна.

През 2009 г. при наводнения в града загинаха 123 души, а две години по-късно - още 10.