Като цяло условията за туризъм в планините са лоши., съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст.

От ПСС уточняват, че на връх Ботев духа ураганен вятър, а температурите на повечето места са под нулата.

Във високите части на планините на места има снежна покривка, а туристическите маршрути са обледенени, предупреждават планинските спасители.

Няма инциденти в планините през последното денонощие, информират още от ПСС.

Жълт код за вятър в 6 североизточни области 

Жълт код за вятър за североизточните области - Силистра, Разград, Шумен, Русе, Варна и Добрич, издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология.

Според прогнозата на НИМХ днес преди обяд ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността в сутрешните часове. След обяд от югозапад отново ще се заоблачава и привечер в Югозападна България ще завали дъжд. През нощта срещу понеделник валежи ще има и на места в югоизточните райони. Ще духа умерен, преди обяд в североизточните райони - силен вятър от запад-югозапад. Дневните температури ще се понижат и преобладаващите максимални ще са между 10° и 15°, в София - около 10°.

Над планините облачността ще е разкъсана, но след обяд над масивите от Западна България ще започне да се увеличава и вплътнява. Привечер от югозапад ще започнат валежи от дъжд, над около 1800 метра дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен вятър от запад-югозапад, който след обяд ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана. Ще духа до умерен, преди обяд по северното крайбрежие силен югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 14° и 17°. Температурата на морската вода е от 13° по северното до 17° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала, след обяд ще отслабва.