Месец юни през 2022 г. е третият най-топъл, регистриран в света по данни на европейската програма за наблюдение на Земята "Коперник", съобщи АФП.

По-жежки в световен мащаб са били само юни 2019 г. и юни 2021 г., уточнява БТА

Програмата за наблюдение на Земята със спътници, кораби, самолети и метеорологични станции посочва редица особености на юни 2022 г.

Средната глобална температура е с около 0,31 градуса Целзий по-висока от средната за периода 1991-2020 г. В Европа това е вторият най-топъл юни в историята, като температурата е с около 1,6 градуса Целзий над средната. Юни 2019 г. е най-топлият, регистриран на Стария континент.

Особено екстремни температури са регистрирани в Испания и Италия.

"Югозападна Европа, която преживя първата си гореща вълна през втората половина на май, премина през нов период на изключителни температури четири седмици по-късно, който достигна кулминацията си на 17 юни", се казва в изявлението.

Освен този регион, страни като Франция, Япония и САЩ също преживяха силни горещи вълни.

За разлика от това, в Гренландия и по-голямата част от Южна Америка температурите са били по-ниски.

"Очаква се през следващите години горещините, подобни на наблюдаваните през тази година, да зачестят и да станат по-тежки както в Европа, така и в други страни", казва Карло Буонтемпо, директор на службата за климатични промени на програмата "Коперник".

"Особено важно е да се предоставят надеждни данни на обществеността, за да може всеки да следи тези тенденции и да се подготви по-добре за това, което предстои", добавя той.