Рекордно високите температури в Пакистан са разтопили ледниците по-бързо от обичайното, в резултат на което езеро край ледника Шишпар е наводнило селото в северната част на страната, съобщава Washington Post.

Вестникът отбелязва, че наводнението, предизвикано от разтопяването  на ледниковото езеро, "е унищожило част от ключов мост и е повредило домове и сгради".

Наводнението е отнесло и две електроцентрали в Хасанабад, допълва изданието.

Според вестника през последните 20 дни езерото се е разширило с 40 %.

Отделно от това "Вашингтон пост" отразява последиците от горещата вълна в Индия и очертава как хората се опитват да се адаптират към горещините:

"В цяла Индия екстремните горещини принудиха фермери, строителни работници и студенти да пренаредят живота си, показвайки как се променя ежедневието - а производителността на труда намалява - в страни, които вече са сред най-бедните и най-горещите в света."

Междувременно BBC News съобщава, че прекъсванията на електрозахранването са "обхванали цяла Индия" от април насам - две от всеки три домакинства са били изправени пред прекъсване на електрозахранването, а едно от всеки три съобщава за прекъсвания от повече от два часа или повече всеки ден.

Изданието отбелязва, че Индия е вторият по големина производител и потребител на въглища в света - внася малко под една четвърт от потреблението си.

Той добавя, че "търсенето на електроенергия е достигнало рекордни нива", което е довело до проблеми със запасите. Изданието описва мерките, предприети от Coal India - най-големият производител на въглища в света - за намаляване на недостига на електроенергия.