Първи беше Волгоград - най-горещият град на приближаващия Мондиал.

Той актуализира максимума си за съответния ден със стойност над +30, а сега, неочаквано, към него се присъедини далеч не  най-топлия град в Русия - Калининград.

Завзелата Централна Европа топлинна вълна всеки ден повишаваше температурата и на 30 май донесе рекорд +30,4.

Предишният абсолютен максимум на деня беше +30,2 и беше поставен през 1995 г.

Топлинната вълна запазва влиянието си върху времето в най-западния регион на Русия. Не е изключено, днес абсолютният максимум ще бъде повторен.

Снимка: meteoinfo.ru

Горещото време в края на май е нетипично за Калининград. Балтийско море е свързано с мощния генератор на атмосферните процеси - Северният Атлантически океан и  определя климата в този регион.

Поради влиянието им, зимата в тези места е лека, а лятото е относително хладно.

Калининград е един от най-хладните градове на Мондиала. По средна температура, той  е само преди Санкт Петербург.

Летният сезон започна много по-рано в града: средна дневна температура преминава над +15 се климатично едва на 10 юни. Тази година това се случи близо месец по-рано. Средната дневна максимална температура през юни е +21, през юли +23 градуса. За сравнение, съответните стойности за българските градове в низините са съответно около и над 30 градуса.

По правило влиянието върху атмосферните процеси в тези части на Русия  се определя от области с ниско налягане - циклони.

Времето в края на пролетта  и началото на лятото често е предимно облачно и дъждовно. Броят на облачните дни през юни и юли е 18-20.

 Ясните дни са средно 2 (два!), но в някои години те изобщо не се наблюдават.

В този случай топлинната вълна е свързана с процес, наречен "Омега-блокиране".

51 градуса
Виж още 51 градуса

При този тип процеси, висок баричен гребен, свързан и с приземен антициклон, намиращ се над Скандинавия, предотвратява разпространението на влажен въздух от Атлантическия океан и затопля атмосферата на Централна и Северна Европа.

Такива процеси често са стабилни и относително продължителни. Сухото и много много топло време ще се задържи в Калининград поне още 7-10 дни.

ИЗБРАНО