Днес при опит за използване сайтовете на американската метеоагенция NOAA (National oceanic and atmospheric administration), се появява следното съобщение.

Снимка: NOAA

Американската агенция по океаните и атмосферата е най-голямата в света, с десетки хиляди души персонал.

Вследствие на конфликта между президента Доналд Тръмп и Конгреса, към момента държавната администрация в САЩ е практически без финансиране. Това е принудило и мениджмънта на NOAA да спре повечето, без критично важните, свои продукти.

При опит за зареждане на който и  да е от продуктите на метеоцентралата, потребителят бива препращан към страницата https://governmentshutdown.noaa.gov/.

NOAA се финансира от американския данъкоплатец, но повечето и продукти са достъпни за всички потребители по света. Числовият модел за прогнозиране на времето за седмица до десетина дни напред, известен като GFS (global forecasting system) се ползва от над половината приложения за "машинно" прогнозиране на времето. С голяма вероятност на вашия мобилен телефон има точно такова приложение.

Какво да направим, ако има проблеми с американския модел, вследствие на правителствения "шатдаун" в САЩ?

Преминете към приложение, базирано на прогнозите на Европейския център за средносрочни прогнози  (ECMRWF), британския модел УКМО или друг европейски модел.