Днес облачността над страната ще бъде променлива, в Източна България - предимно средна и висока през повечето време. На запад, където облачността ще се вплътнява и увеличава, след обяд на отделни места ще превали - в Северозападна България - слаб дъжд, а в Рила и Пирин - слаб сняг. Северно от планините и в Източна България ще духа слаб до умерен южен вятър. Дневните температури ще са от 4 до 9 градуса.

През нощта облачността ще бъде значителна. Слаб дъжд, по високите места - сняг, ще превали само на отделни места, предимно в западната половина на страната. След полунощ ще се появи вятър от запад-северозапад, който ще се усилва. Минималните температури утре ще са от минус 2 до плюс 3 градуса.

През деня облачността ще бъде променлива, след обяд временно намаляваща до незначителна. Почти без валежи. Ще бъде ветровито, с умерен и силен северозападен вятър. Дневните температури ще са от 3 до 8 градуса, в София около 4 градуса.

В Европа температурите се повишават на Пиринеите, но там ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Студено остава в западните и северни части, с температури, близки до нулата. На Балканите преминава бърз атмосферен фронт и на места ще превали. Ще бъде ветровито. Повишават се температурите и в североизточните части на континента, където вече са близки до нулата.

У нас в сряда ще има средна  и висока облачност, по-значителна след обяд. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са без промяна, а дневните ще се повишат и ще бъдат от 6 до 11 градуса.

В четвъртък ще се затопли още и минималните температури ще бъдат от 1 до 6, а дневните ще достигнат 9 до 14-15 градуса, като малко по-ниски ще останат в ниските места и по поречието на Дунав. Облачността ще бъде променлива, а в източните райони и планините ще духа слаб до умерен южен вятър. Вероятността за превалявания е малка.

Най-топлият ден от седмицата ще бъде в петък. Минималните температури ще бъдат от 5 до 10, в югоизточните райони до 12-13 градуса, а дневните - от 13 до 18, на места и до около 19 градуса. Вятърът, в началото на деня от юг  и югозапад, постепенно ще сменя посоката си на западна.

В събота с умерен вятър, отначало от северозапад, а впоследствие от североизток, в страната ще нахлува студен въздух. Процесът ще наподобява този от началото на миналата седмица: ще завали дъжд, който ще преминава в сняг и ще се образува сравнително тънка снежна покривка по райони.  Като продължителност и интензитет, обаче, предстоящият в края на седмицата процес ще бъде по-слаб от предишния.

Все пак, заради граничната обстановка и динамиката, конкретни подробности около него очаквайте в следващите дни. Според предварителните прогнози на повечето модели, още към средата на следващата седмица значително по-топлото от обичайното за януари време, ще се завърне.