Сезонът на атлантическите тропически циклони започва официално на 1 юни и продължава до ноември.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан тази година ще бъде вероятно по-активен от нормалното и се прогнозират между три и шест урагана от трета или по-голяма категория по петстепенната скала за силата на ураганите, предаде Франс прес, като се позова на американските метеорологични специалисти.

"Има 60 процента вероятност да имаме сезон, който да протече над обичайното, между 1 юни и 30 ноември", заяви днес на пресконференция Нийл Джейкъбс, ръководител на американското Управление за океанографски и атмосферни наблюдения. "Този сезон на ураганите може да бъде изключително активен", допълни той. "Очаква се в Атлантическия океан да има между шест и десет урагана, от които между три и шест могат да са от трета или по-висока степен с ветрове със скорост от най-малко 178 километра в час", добави специалистът.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан продължава от 1 юни до 30 ноември. Средно през него може да има шест урагана, сред които три по-големи.

Евентуални операции по евакуация на хора заради приближаващи урагани обаче тази година могат да бъдат нарушени от мерките за социална дистанция, въведени заради пандемията от Ковид-19.

"Броят на местата в убежищата за евакуирани ще бъде определено намален заради санитарните изисквания", казва Карлос Кастийо, ръководител на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации.