Изключително активният сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2020 г. официално завърши на 30 ноември с рекордните 30 тропически бури, включително 13 урагана и шест много силни урагана.

12 бури удариха крайбрежието на континенталната част на САЩ. Това е най-големият регистриран брой урагани там за един сезон.

Преди това през сезон 2005 г. са регистрирани 28 урагана и тропически бури.

Според американската Национална администрация за океаните и атмосферата, 2020 е петата поредна година, когато сезонът на ураганите в Атлантическия океан е по-активен от нормалното.

Средно за сезон се образуват 12 тропически бури, шест урагана и три много силни урагана. Именуваните бури имат скорост на вятъра от поне 64 км / ч или повече.

Ураганите имат скорост на вятъра 117 км / ч. Много силните урагани се класифицират като категория 3 или по-висока по скалата на Сафир-Симпсън с максимална сила на вятъра 178 км / ч.

Въпреки че официалният сезон на ураганите приключи, тропическите циклони все още може да се развиват, според Регионалния център за прогнозиране на ураганите в Маями.

Сезонът на 2020 г. включваше ранен и бърз старт с рекордните девет бури от май до юли. На 18 септември той бързо изчерпа подготвените 21 имена с тропическата буря Уилфред.

Това беше едва вторият път в историята преди края на сезона, при който гръцката азбука беше използвана до деветото име в списъка, Йота.

Йота удари никарагуанското крайбрежие на 17 ноември като мощен ураган от категория 4 по скалата на Сафир Симпсън и удари район, пострадал от ураган от категория 4 по-малко от две седмици по-рано.

За първи път в историята на Атлантическия океан два големи урагана се случиха през ноември, по време на годината, когато сезонът обикновено приключва.

Комитетът по ураганите на Регионална асоциация на ВМО IV ще направи преглед на сезона, приключил на годишната си сесия през май 2021 г. и ще обмисли кои нови имена трябва да бъдат заличени.

Във всеки регион WMO поддържа редуващи се списъци с имена на тропически циклони по азбучен ред. Използват се мъжки и женски имена, списъците се редуват през шест години. Ако ураганът е особено разрушителен или фатален, името му се премахва и се избира ново

Прогнозите за сезонните урагани на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ точно предсказаха голямата вероятност за свръхнормален сезон с голяма вероятност тропическите вихри - урагани или бури, да бъдат изключително активни.