Много медии съобщават, че гласоподавателите в Швейцария са подкрепили нов законопроект за климата, чиято цел е да се намали използването на изкопаеми горива и да се постигнат нулеви нетни емисии до 2050 г.

На референдума в неделя 59,1 % от гласоподавателите са подкрепили предложенията за зелена енергия, съобщава BBC News.

Според FT гласуването е "подчертало специфичните швейцарски пречки, пред които е изправен Берн, когато се опитва да въведе нови мерки, насочени към ограничаване на емисиите на парникови газове до 2050 г.".

Той продължава: "Швейцария има един от най-чистите енергийни рекорди в Европа и високо ниво на обществена загриженост и осведоменост относно изменението на климата.

Въпреки това, изправена пред извънредна ситуация в областта на околната среда, известните предимства на политическата система на страната - нейната висока степен на децентрализация, подход, основан на консенсус, и враждебност към законодателни промени без месеци, ако не и години на обсъждане - я превърнаха в потенциален заложник на популисткия нихилизъм ...

В продължение на седмици добре финансираната кампания "Не" изобразяваше планински гледки, загрозени от вятърни турбини."

Въпреки това на климатичния скептицизъм се противопостави "кампания на учени и екологични групи, които твърдяха, че топящите се ледници в страната скоро ще изчезнат напълно, ако емисиите на парникови газове не бъдат намалени", пише Sky News.