Така наречената циклонна бомба донесе проливни дъждове и бурни ветрове в американския щат Калифорния. Десетки хиляди домакинства останаха без електричество. А пътища бяха затворени, предадоха световните агенции.

Най-засегнати са районите в Северна Калифорния, около Сан Франциско и Сакраменто. Там властите предупредиха хората за риск от наводнения и от свлачища и казаха, че тази буря може да причини и човешки жертви.

Над 80 полета от и за летището на Сан Франциско бяха отменени, според сайта Флайтрадар. Без ток са 60 000 домакинства, посочва сайтът Пауъраутидж. Прекъснати заради наводнения, свлачища или паднали дървета са пътищата в района на Мендосино, Санта Крус, Санта Клара.

Според метеорологичната служба поривите на вятъра може да достигнат 110 километра в час. Интензивните дъждове ще продължат. А в планинските райони на Сиера Невада се очаква сняг, като снежната покривка може да достигне 1,2 метра.

В Сан Франциско барове и ресторанти останаха затворени, а хората бяха приканени да си стоят по домовете и да работят дистанционно оттам. Хиляди чували с пясък бяха раздадени на жителите на зоните, в които има риск от наводнения.

Северна Калифорния бе връхлетяна от серия от бури в последно време. Последната от тях датира от новогодишната нощ и предизвика свлачища и прекъсване на тока, а един човек загина, след като колата му попадна в наводнена зона на пътя. На 31 декември Сан Франциско регистрира най-дъждовния си ден, откакто се правят подобни измервания - 14 сантиметра валежи.

Циклонната бомба предизвиква рязко спадане на атмосферното налягане и поражда много силни ветрове. В случая тя е съпътствана и от така наречената атмосферна река - тясна ивица в атмосферата, подобна на река, която пренася големи количества влага от тропиците.

Снимка: БТА/АР