Силната буря, която донесе бурни ветрове и проливни дъждове в американския щат Калифорния, причини смъртта на едно дете и остави десетки хиляди домакинства без електричество, предаде Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Ненавършилото две години дете е загинало, когато дърво паднало върху къща в Оксдентъл, селище с около 1100 жители на около 100 км северно от Сан Франциско, съобщиха местни медии. Властите не са предоставили по-конкретни данни за загиналото дете.

Снимка: AP/БТА

По данни на американския уебсайт "Пауъраутидж" (Poweroutage), който следи прекъсванията в електроснабдяването, повече от 180 000 домакинства и фирми са осъмнали днес без електричество, след като силните пориви на вятъра са повалили през нощта електрически стълбове и дървета в целия щат.

Снимка: AP/БТА

Аварийни екипи в Сан Франциско са разчиствали цяла нощ паднали дървета, блокирали пътища, а щатските власти в Калифорния призовават населението да се въздържа от пътувания по време на бурята.

Снимка: AP/БТА

Проливните дъждове са накарали властите в района на Сонома да отправят предупреждения за евакуация към хората, живеещи по поречието на Руската река (Russian river), която се очаква да излезе от коритото си по-късно днес и отново да прелее в неделя. Предупреждения за евакуация са отправени и към жителите на крайбрежни райони като Санта Круз.

Снимка: AP/БТА

Така наречената атмосферна река - тясно, наподобяващо река, въздушно течение в атмосферата от наситен влажен въздух, идващ от океана, продължава през силни пориви на вятъра. Заради бурята по-голямата част от щата е застрашена от наводнения и свлачища, отбелязва Ройтерс.