В следващите няколко дни ни очаква слабо частично освежаване, захлаждане с няколко градуса, както и летни превалявания по места.

До края на днешния ден остава много горещо, с температури от 37 до около 42-43 градуса. Ще духа слаб вятър от изток и североизток, който след обяд над северозападните райони ще се преориентира от север-северозапад.

За днес НИМХ е обявил червен код за почти цялата страна, с изключение на черноморските общини.

До полунощ на отделни места в северозападната половина на страната ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Около полунощ явленията ще стихват, а облачността ще намалява. Ще духа слаб вятър от изток. Минималните температури утре сутрин ще бъдат от 18 до 23 градуса.

През деня ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, като са възможни и локални градушки. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Дневните температури слабо ще се понижат спрямо днешните и в повечето места ще бъдат от 34 до 38, 39 градуса.

В района на София през по-голямата част от деня ще бъде слънчево, но привечер и преди полунощ са възможни краткотрайни превалявания с гръмотевици.

Утре на континента навсякъде температурите ще бъдат летни, като най-горещо вече ще бъде в Мадрид, където температурите ще достигнат 40. В Атина очакванията са за "само" 39 през деня, но пък за разлика от испанската столица, където сутрин ще имат приемливите 20 градуса, минималната температура в гръцката столица ще бъде над 30 - до около 32 градуса.

Облачността постепенно ще се увеличава, но в началото ще бъде предимно средна и висока и до привечер ще остава почти без валежи.

През нощта само на изолирани места на север преди полунощ все още е възможно да превали и прегърми. През втората половина на нощта ще се установи ясно и почти тихо време. Минималните температури ще са около 20 градуса - в повечето места от 17 до 22.

В съботния ден около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще има и локални градушки, с временно усилване на вятъра. Дневните температури ще достигнат 32 до 27-28 градуса, в местата с по-интензивни явления - малко по-ниски.

В неделния ден също ще бъде частично нестабилно, но превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, главно около Стара планина. Температурите сутрин ще бъдат почти без промяна, а дневните ще се понижат още малко и ще са от 31-32 до 37 градуса в повечето места.

В понеделник краткотрайни превалявания ще има на отделни места в източна България и само в Родопите - по-интензивни и на места в градушки. Дневните температури ще са от около 31 до 37 градуса.

Във вторник и в средата на следващата седмица температурите ще остават предимно от малко над 30 по високите полета до 36-37 градуса, само в някои дни в низините и на югозапад до около 38. Ще бъде и частично неустойчиво, с краткотрайни превалявания по места, които около планините в някои дни локално е възможно да бъдат интензивни и с градушки.