Слънчевите петна са много повече от прогнозите, според които сегашният цикъл на слънчева активност трябваше да е слаб, съобщи Сайънс алърт., цитиран от БТА

Броят на слънчевите петна се използва като мярка за активността на звездата ни. Сега те са доста повече от прогнозираното от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, НАСА и Международната служба по космическата среда. Разминаването е значително още от септември 2020 г. Това може да означава, че за разлика от очакваното, Слънцето е насред необичайно силен цикъл.

Слънцето е динамично. Активността му не е постоянна, а има 11-годишни цикли с максимум и минимум. Специалистите ги изчисляват по броя на слънчевите петна.

Активността се контролира от магнитното поле на звездата ни. Слънчевите петна са временни райони със силно магнитно поле. Слънчевите изригвания и избухванията на коронарна маса са резултат от припокриване на магнитни линии, често в слънчевите петна.

През слънчевия минимум магнитните полюси сменят местата си. Предишният слънчев минимум беше през декември 2019 г.

Слънчевият максимум на сегашния 25-и слънчев цикъл се очаква да бъде през декември 2025 г. и тогава броят на слънчеви петна да е най-голям.

Предишният 24-и цикъл беше сравнително слаб с пик от 114 слънчеви петна, докато средният им брой обикновено е 179. Очакванията на Комисията по прогнози на слънчевия цикъл е сегашният да е също спокоен с пик от 115 петна.

Броят на слънчевите петна от 18 месеца обаче постоянно е по-голям от очакванията. Сега те са 61, а остават три години до максимума.

Ако сегашният цикъл се окаже с по-силна активност, ще бъде потвърдена теорията на Скот Макинтош от американския Национален център за атмосферни изследвания, че 11-годишният цикъл е нещо средно - някои са по-дълги, други по-кратки. След по-дълъг цикъл идва слаб, а след по-кратък - по-силен. 23-ият слънчев цикъл е бил дълъг, и това съвпада с по-слабата активност на 24-ия. 24-ият обаче е бил и по-кратък - под 10 години. Така Макинтош и колегите му прогнозират през 2020 г., че 25-ия слънчев цикъл вероятно ще е по-силен, възможно дори един от най-силните, откакто се пазят данни. Увеличаващият се брой на слънчевите петна подкрепя тази прогноза.