Канадски министър заяви, че "няма съмнение", че смъртоносната буря в Британска Колумбия е свързана с изменението на климата.

Хиляди бяха евакуирани, след като атмосферна река - дълга ивица от влага във въздуха, която пренася вода от тропическите райони към полюсите - надхвърли средномесечните валежи в региона за 24 часа.

Голяма част от западния тихоокеански регион остана под вода и кални свлачища засегнаха редица населени места. Сред най-пострадалите е град Абътсфорд - един от най-големите в провинцията по площ, като половината от нея е заета от ферми.

Бурята прекъсна пътните и железопътните връзки и предизвика масови прекъсвания на тока.

Майк Фарнуърт, местният министър на обществената безопасност, каза пред репортери, че "няма съмнение, че това са събития, свързани с климата", цитира го BBC.

Канадските власти изпратиха авиация в помощ на хората в Британска Колумбия. Няколко града източно от крайбрежния Ванкувър са откъснати от света и хранителните стоки в магазините там са на привършване. Нанесени са големи щети на пътища, мостове, железопътни линии, станции за пречистване на вода, диги и помпени инсталации. А през следващите дни се очакват още дъждове.

По официални данни стихията е причинила досега смъртта на един човек, но властите предупреждават, че може да има още загинали.


Какво е атмосферна река

Атмосферна река е натрупване на влага в атмосферата на Земята, която се представя като дъжд или сняг. Най-често такива "реки" се срещат в крайбрежните райони, тъй като те всмукват влага от големи водни обекти, преди да ги изхвърлят на сушата.

Атмосферните реки могат да носят количества вода колкото и дори повече от най-големите реки в света. Най-често се срещат в Северна Америка, но могат да се появят и в Северна Европа, Южна Африка и Океания.

В статия за феномена от май 2019 г. тогавашният репортер на Star Ainslie Cruickshank написа, цитиран от Toronto star: За невъоръжено око не повече от море от мъхести облаци, атмосферните реки носят около 90% от водната пара, която се транспортира към северния и южния полюс през средните ширини - в северното полукълбо, което включва района, покриващ канадски провинции. В най-добрия си вид те попиват пресъхнали пейзажи и попълват изчерпаните водни източници. В Калифорния близо половината от годишните валежи на щата могат да идват от атмосферни реки.


Министърът на транспорта на провинцията Роб Флеминг каза на пресконференция, че това е "най-лошата метеорологична буря от век".

Всички 7000 жители на Мерит, на около 120 мили (193 км) североизточно от Ванкувър, получиха заповед да напуснат домовете си в понеделник. Във вторник там падна сняг и се виждаха автомобили в ледени води.

Хеликоптери бяха изпратени в град Агасис, за да спасят около 300 души, които останаха в капан заради отцепен път.

Дъждовете и ветровете до голяма степен бяха приключили до вторник следобед, но няколко общности останаха блокирани.

Флотилия от моторници, канута, надуваеми лодки и джетове, управлявани от фермери, се опитва да спаси десетки крави, блокирани заради наводненията в канадската провинция Британска Колумбия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С риск за собствения си живот хората се опитват да накарат подплашения добитък да доплува до безопасни места, откъдето товарят животните на по-големи плаващи платформи.