Докато пълна снежна покривка покри голяма част от страната, дори в по-голямата част от Европейска Русия все още няма такава, а в руската столица Москва, при температура около 0 градуса, има само 1-2 сантиметра временна снежна покривка и по-сериозна такава не се очаква в следващите дни.

У нас снегът, освен в планините на Западна България, е най-много във Врачанско, Плевенско и Видинско, а стихията взе първата си жертва в Плевенско.

Всички републикански пътища са проходими при зимни условия, съобщиха и от Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

През нощта близо 700 машини са обработвали пътните настилки.

Около 8.30 ч. са отпаднали ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала".

Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през Ришкия, Котленския, Айтоския, Обзорския проход, през проходите "Печинско", "Предел" и "Рожен", и през Прохода на Републиката.

Ограничено е движението на МПС над 12 т през проходите "Троянски", "Петрохан" и "Шипка", над 10 т - през "Вратник" и "Твърдишки", а над 3,5 т - през "Дюлински" и "Пампорово". Целогодишно са затворени за движение Златишкият и Върбишкият проход.

От агенцията препоръчват на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. 

 

Все пак, времето бързо омеква и днес температурите в цялата страна ще бъдат положителни - от около 3-4 градуса на северозапад до над 15-16 в югоизточните райони и където има натрупан сняг той ще започне да се сляга и топи.

В повечето места, където тази сутрин имаше снежна покривка, тя  ще се стопи утре и в сряда, когато над цялата страна ще вали дъжд и ще ускори този процес.